Βελτιστοποίηση και Προώθηση SEO Τιμή: Πόσο Κοστίζει το SEO;

Μία από τις πλέον συχνές ερωτήσεις που λαμβάνουμε οι SEO Specialists είναι ποια είναι η τιμή του SEO, δηλαδή ποιο είναι το κόστος SEO (των επαγγελματικών υπηρεσιών βελτιστοποίησης και προώθησης ιστοσελίδων). Λογικό.

Ας δούμε πρώτα τι είναι το SEO και τι σημαίνει για όποιον επαγγελματία ή οργανισμό επιχειρεί σε κάτι, μέσω μίας ιστοσελίδας, και επιθυμεί να τον βρίσκουν στα οργανικά (SEO) αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης όπως η Google.

Τι Είναι το SEO Marketing;

Το SEO Marketing είναι μία μέθοδος διαδικτυακού marketing για ιστοσελίδες στις μηχανές αναζήτησης όπως η Google, η οποία εχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται αυτές στην 1η σελίδα της Google οργανικά (με φυσικό τρόπο και όχι σαν πληρωμένη διαφήμιση), όταν οι χρήστες πληκτρολογούν σχετικές λέξεις-κλειδιά με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μίας εταιρείας.

Το SEO Marketing είναι πολύ σημαντικό και αφορά όλες τις κατηγορίες ανθρώπων και εταιρειών, που επιχειρούν σε κάτι, και επιθυμούν να τους βρίσκουν οι επιθυμητοί τους πελάτες στην Google, κάθε φορά που κάνουν μια σχετική αναζήτηση με την εξειδίκευση, τα προϊόντα, ή τις υπηρεσίες τους.

Πόσο Κοστίζει το SEO;

Για την ερώτηση πόσο κοστίζει το SEO (δυστυχώς) δεν υπάρχει standard (ή απλή) απάντηση, που να ταιριάζει σε όλους ανεξαρτήτως.

Παράγοντες Κόστους SEO

Το κόστος μίας επαγγελματικής υποστήριξης στο Search Engine Optimization, χονδρικά εξαρτάται από τους παρακάτω κύριους παράγοντες:

 1. Την κατάσταση της ιστοσελίδας στο παρόν από άποψη SEO authority και δύναμη στην Google
 2. Τον αριθμό των keywords (SEO λέξεις-κλειδιά) που θα στοχεύσει ο επιχειρηματίας
 3. Την δυσκολία των keywords που θα στοχευθούν μέσω του SEO
 4. Τον ανταγωνισμό και την δύναμη του στην Google τις λέξεις-κλειδιά στόχευσης στην 1η σελίδα της Google
 5. Την στόχευση του κάθε επιχειρηματία όσον αφορά την τοποθεσία που βρίσκεται το ιδεατό κοινό του (τοπικό SEO, εθνικό SEO, διεθνές SEO)
 6. Τον αριθμό των γλωσσών πάνω στο οποίες θα εφαρμοστεί το SEO
 7. Το είδος και σύνολο των επιμέρους υπηρεσιών διαφορετικών ειδικοτήτων που υπάγονται στο ευρύτερο φάσμα των SEO υπηρεσιών (Technical SEO, On-Page SEO, Link Acquisition or Off-Page SEO, Web Development, Copywriting, Marketing, PR, Reputation Management, Personal or Corporate Branding, Video SEO, Images SEO, Local SEO, κτλ)
 8. Το επίπεδο της εξειδίκευσης, το κύρος, την αξιοπιστία, τα χρόνια εμπειρίας, τα ορατά αποτελέσματα του κάθε SEO Expert στην Google, και την προσωπική αξιολόγηση όλων των παραπάνω σε μορφή κόστους παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών βελτιστοποίησης και προώθησης ιστοσελίδων

Πακέτα SEO

Σκληρή αλήθεια: Δεν πακετάρεται στα τυφλά η αυτόματα το SEO, και δεν μπορεί να βγεί μία επαγγελματική προσφορά για SEO υπηρεσίες, προτού να γίνει λεπτομερής SEO ανάλυση σε πολλά διαφορετικά επίπεδα δεδομένων και μετρήσεων, μέσα από ειδικά premium εργαλεία.

Θα εμπιστευόσασταν έναν αρχιτέκτονα να σας δώσει μία προσφορά πακέτο, χωρίς πρώτα να έχει το απαραίτητο feedback σχετικά με το:

 1. που θέλετε να χτίσει το σπίτι σας (σε ενα μικρό χωριό, στην επαρχία, στην πρωτεύουσα, σε ποια χώρα κτλ)
 2. σε ποιο μέρος (μέσα στην πόλη, παραθαλάσσιο, στο βουνό κτλ)
 3. πόσο μεγάλο θα είναι (πόσα και τι δωμάτια θα έχει)
 4. αν θα έχει πισίνα ή όχι
 5. για ποια χρήση θα είναι (επαγγελματική, ιδιοκατοίκηση, rental property, κτλ)
 6. τι ποιότητας κατασκευαστικά υλικά, και έπιπλα έπιπλα θα έχει
 7. …κτλ

Μάλλον όχι.

Για τον ίδιο λόγο, δεν συνιστάται να παίρνετε πακεταρισμένες προσφορές και στο SEO, γιατί πολύ απλά κάθε SEO project είναι μοναδικό με τις δικές του custom ανάγκες, δυνάμεις, αδυναμίες, προοπτικές, δυσκολίες και ιδιαιτερότητες.

SEO Κόστος Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση του κόστους ενός SEO project εξαρτάται από πολλούς παράγοντες τους οποίους πρέπει πρώτα να αναλύσουμε και μετά να δομήσουμε μία custom SEO προσφορά.

Και αυτό, μόνο λαμβάνοντας υπόψην μας τα ευρήματα των πρότερων αναλύσεων μας από διάφορα SEO επαγγελματικά εργαλεία.

Ανάλογα με το φόρτο εργασίας μας και τις ειδικές ανάγκες και συνθήκες για το κάθε ένα επαγγελματικό SEO project, μπορεί να μας πάρει και μέρες ολόκληρες για να ετοιμάσουμε μία SEO προσφορά για τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

Άρα για να μάθετε το κόστος του SEO συγκεκριμένα για την υποστήριξη της εταιρείας σας, θα πρέπει πρώτα να απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις και να δώσετε στον SEO επαγγελματία το απαραίτητο feedback που σας ζητά, για να ετοιμάσει την προσφορά του/της για εσάς ειδικά.

Και μετά, θα πρέπει να περιμένετε.

Συνισταμένες Κόστους SEO

Οι 2 παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την κοστολόγηση ενός SEO project είναι:

 • Ταχύτητα
 • Ποιότητα

Ισχύει και εδώ το γνωστό ότι, “Ότι πληρώνεις παίρνεις”.

Θέλετε φθηνό SEO;

Στην αγορά της Ελλάδας, της Ινδίας (και σε άλλες), θα βρείτε σίγουρα αρκετά πακετάκια SEO με 50, 100, 200 και 300 ευρώ το μήνα, το θέμα όμως είναι τι αποτελεσματικότητα θα έχουν αυτά (αν έχουν),  και πόσο χρόνο θα πρέπει να περιμένετε για να δείτε τα αποτελέσματα αυτά, σε αυτές τις τιμές.

Θέλει πολλή προσοχή από πλευράς σας, εάν το πρώτο πράγμα που σας ενδιαφέρει είναι να αγοράσετε φθηνά, SEO.

Εν συντομία ισχύουν τα παρακάτω:

 1. Το φθηνό SEO αν είναι καλό, θα είναι πολύ αργό
 2. Το γρήγορο SEO αν είναι καλό, δεν θα είναι φθηνό
 3. Το φθηνό SEO αν είναι και γρήγορο, δεν θα είναι καλό
SEO κόστος: Πόσο κοστίζει το SEO; Ιωάννα Βαΐου SEO Expert
SEO Προώθηση και Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδων κόστος: Πόσο κοστίζει το SEO; Συνισταμένες τιμών SEO υπηρεσιών

Ranges Τιμών SEO

Ας δούμε γενικά (και όχι συγκεκριμένα) τι μπορείτε να περιμένετε, όσον αφορά minimum ranges SEO τιμών, ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας, την ανταγωνιστικότητα της αγοράς, και την στόχευση του κοινού, σύμφωνα με την δική μου εμπειρία προσφοράς ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών SEO προώθησης ιστοσελίδων, και τον τύπο εταιρειών-πελατών που επιλέγω να συνεργαστώ. Οι παρακάτω τιμές είναι ενδεικτικές, αποτελούν εκτιμήσεις ανάλογα με κάποιους κατηγοριοποιημένους παράγοντες που διαμορφώνουν το τελικό κόστος.

Προώθηση Ιστοσελίδων Τιμές – SEO Κόστος

 1. Για small εταιρείες με local στόχευση σε λέξεις κλειδιά (για υπηρεσιες Website SEO & Google My Business SEO), το κόστος μίας ποιοτικής υποστήριξης στο SEO management ιστοσελίδας, κυμαίνεται στα 500 – 800 Ευρώ το μήνα.
 2. Για medium size εταιρείες σε αγορές medium competition με local στόχευση στην Ελληνική γλώσσα, μέσω τοπικού καταστήματος/γραφείου και εθνική στόχευση μέσω eshop SEO, το κόστος μίας ποιοτικής & αποτελεσματικής υποστήριξης στο SEO κυμαίνεται στα 800 – 1.500 Ευρώ το μήνα.
 3. Για medium-large εταιρείες σε πολύ ανταγωνιστικές αγορές με παγκόσμια προβολή μέσω της Αγγλικής γλώσσας το κόστος που μπορείτε να αναμένετε, ξεκινά από τα 1.500 με 2.000 ευρώ το μήνα και μπορεί να φτάσει πολλές χιλιάδες Ευρώ, ανάλογα πάντα με τις custom υπηρεσίες SEO που θα συμφωνηθούν, την δυσκολία/ανταγωνιστικότητα στην αγορά της εταιρείας και το επίπεδο “Google E-A-T” το οποίο ήδη έχει η ενδιαφερόμενη εταιρεία, και όλες τις ιδιαιτερότητες της κάθε αγοράς, στην οποία ανήκει.

Η ίδια έχω αναλάβει SEO Project και μικρών εταιρειών (μικρά τοπικά καταστήματα) αλλά και πολύ μεγάλων πολυθενικών, με παγκόσμια προβολή. Οι χρεώσεις μου κυμαίνονται από 500 Ευρώ το μήνα για τις πιο μικρές επιχειρήσεις, μέχρι και πολλές χιλιάδες Ευρώ το μήνα, για τις πιο μεγάλες εταιρείες σε πολύ ανταγωνιστικές αγορές με παγκόσμια προβολή στην Αγγλική γλώσσα.

SEO: Είδη Κοστολόγησης

 1. SEO Monthly Retainers (το πιο κοινό μοντέλο χρέωσης για SEO υπηρεσίες για συνεχή month-to-month υποστήριξη)
 2. Hourly or On-demand SEO Consulting (Τι κάνει ένας σύμβουλος SEO;)
 3. One-off Full SEO Audit (περιλαμβάνει one-off Technical SEO Audit, Content SEO Audit, Internal Links Audit, Website Performance Audit, Keyword Research & SEO Goal Setting, Page per Page Optimization για τα σωστά keywords ανά URL, Images SEO Audit, “πριν το SEO Audit και μετά” Reporting)

Υπάρχει One-off SEO Υπηρεσία;

Το one-off SEO σαν υπηρεσία υπάρχει και συνήθως αφορά μία Overall τεχνική ανάλυση, τον σχεδιασμό στρατηγικής για βελτιωτικές αλλαγές (ή και προσθήκες) στον κώδικα μίας ιστοσελίδας, στο onpage SEO elements Strategy, στο On-Page SEO content και στην αρχιτεκτονική/δομή ενός website.

Το one-off SEO αυτό σίγουρα θα φέρει κάποιες βελτιώσεις συγκριτικά με την κατάσταση της ιστοσελίδας όπως ήταν πριν, αλλά συνήθως δεν εγγυάται κατατάξεις 1ης σελίδας για πολύ ανταγωνιστικά keywords στην Google από ιστοσελίδες εταιρών χαμηλού η μηδενικού Authority, Trustworthiness και Δύναμη στην Google.

One Time SEO Audit Cost

Το κόστος ενός ολοκληρωμένου SEO audit για μια ιστοσελίδα εταιρείας, που θέλει να επενδύσει μία φορά στο SEO για να βελτιώσει την ορατότητα του σε κάποια αρχικά On-Site level/επίπεδα όπως:

 1. indexability
 2. τεχνική υγεία
 3. website architecture/navigational structure
 4. internal linking
 5. έρευνα και ανάλυση για τα καταλληλότερα SEO keywords
 6. Page per Page OnPage SEO elements στόχευση
 7. on-page content enhancement
 8. Images SEO elements optimization
 9. οργανικά keywords
 10. οργανικά impressions
 11. οργανικά clicks και κατατάξεις συνήθως για “long-tail (or low-hanging fruits” keywords/αναζητήσεις στόχους στο SEO)

, εξαρτάται από:

 • το μέγεθος της ιστοσελίδας σας
 • τον αριθμό των URLS που πρέπει να είναι indexed στην Google και επιδέχονται βελτιώσεις
 • τον αριθμό των εικόνων που επιδέχονται SEO optimization ενέργειες και
 • την ποσότητα/ποιότητα των τεχνικών προβλημάτων/λαθών που έχει αυτή

Ζητήστε SEO Προσφορά

Ζητήστε SEO Προσφορά από την SEO Expert Ιωάννα Βαΐου

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο μου εδώ για να βάλω το project σας στην σειρά με τα SEO Projects προς Αξιολόγηση/Τιμολόγηση. Θα επιστρέψω (όταν είμαι έτοιμη) με μία custom προσφορά για την εταιρεία σας.

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΪΟΥ


Global Press & Media Coverage

Από την αρχή της πορείας μου σαν αυτοδίδακτη έως και σήμερα, έχω μοιραστεί τις γνώσεις μου, τις εμπειρίες μου, και τα φώτα μου με πολλά online media (Ελληνικά και ξένα).

Έχω συνομιλήσει με πολλούς media partners για ποικίλα θέματα όπως το SEO, την Προσωπική Ανάπτυξη, την Εργασία εξ’ Αποστάσεως, τον Ψηφιακό Νομαδισμό, την Online Επιχειρηματικότητα κ.α.

Που Έχω Προβληθεί από το 2009 μέχρι και σήμερα

Μία περίληψη των συνεργειών μου στο διαδίκτυο, μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Το τελευταίο λινκ (#6) έχει όλες τις συνεργασίες μου (στο Αγγλικό μου site):

 1. Epixeiro.gr
 2. Its Possible
 3. Make Video Greece
 4. ΕΡΤ Α.Ε
 5. Women in Tech SEO
 6. ‘Ολες οι εθνικές και παγκόσμιες δημοσιεύσεις μου
 7. SEO services in Greece

 

Follow us on Linkedin 👉